onsdag 2. februar 2011

Henrettelse

Bildet er malt av Francisco Goya ( 30.mars 1746 – 16.April 1828) han blir av mange kalt ”Den moderne kunstens far” han var rancisco Goyamaler og grafiker.

Henrettelse
1. Hva foregår i bildet?
-  Det er en henrettelse. det er mange menn som er stillt opp foran et lite fjell og blir skutt, noen ligger døde allerede. det er mange folk som står ved siden av, de ser leie seg ut. Kansje de er de neste?

2. Hvilke figurer finnes?
- Det er mange personer i dette bildet. De fleste der du ikke ansiktet på. de har enten hender som dekker for det, eller vi ser dem bak i fra. Det er også en kvinne med et lite barn bak i fjellet, Hun ser ikke ut som en av personene i bilde, men mer en skygge av en person.


3. I hvilke omgivelser inngår bildet?
- Ute i naturen. det er sent om kvelden, kansje natt. det er mørkt ute, og det gir med en gang en litt trist følelse. 

4. Hvilke farger er brukt?
- mørke farger, mye svart, grått og litt rødt. En person har hvitt på seg og lyser litt opp, det er han du legger først merke til.  

5. Hvor kommer lyset fra?
- Det kommer lys fra en lampe, den er plasert rett forann de som skyter. Lyset fra denne lyser opp den personen som har hvit på seg, som står forann den lille fjelltoppen.

6. Hvilke følelser skaper bildet?
- det er et veldig trist bilde, mange dekker til ansiktet og er leie seg. de som står for å bli skytt ser fortapte og desperate ut. de som skyter ser følelsesløse ut.

7. Hvordan virker bildet å meg?
- Det første jeg tenkte på var krig, og hva som skjer i en krig. folk blir drept, mange uten grunn. Folk dreper for å drepe. Mange uskyldige blir skadet. Det er en fæl ting som skjer, som folk flest egentlig bare vil overse.

8. Hvordan er komposisjonen utnyttet?
- Det meste skjer helt fremme på bildet, så det er det første du legger merke til, det er også her det er lys. I bakgrunnen ligger det et slott, noe som du også ser ganske fort. Men du ser ikke alle folkene som kommer gående fra slottet med en gang.

9. Finnes det flere tolkningsmuligheter?
- De fleste tolker nok dette bildet på samme måte. Det handler om drap, men folk kan tolke forskjellig hvorfor de blir drept. Er de skyldige eller uskyldige? jeg ser for meg at de har vært fanger i slottet som står i bakgrunnen, siden de ser så desperate ut, kan jeg tenke meg at de er uskyldige som blir drept.

10. Hva tror du kunstneren ønsker å fortelle?
- Han ønsker nok å få frem følelser ved en henrettelse. De som blir drept er redde. De som ser på er leie seg, Og de som dreper ser følelsesløse ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar