onsdag 16. februar 2011

Marjane Satrapi

Utstilling på kinokino

(22.November 1969 i Iran)

Marjane Satrapi er født og oppvokst i Iran, i sine tegneserier beskriver hun sin oppvekst i Iran, i tiden etter iranske revolusjonen. Marjane Satrapi har tegneserier som er prisbelønte og bestselgere over store deler av verden. Hun var den første iranske tegneserieskaperen som ble utgitt i vesten.















en del av persepolis


Norsk utgave kom ut i 2005.
Dette er hennes hovedverk og det er en selvbiografi. Den gir innsyn i iransk samfunn, kultur og samliv. det er veldig enkel tegnestil med ytterkanter og flater i sort/hvit. den har en tradisjonell ruteinndeling, dette gjør at inntrykket av barndomsskildringen blir styrket. Serien er en god blanding av humor og alvor, og serien er frodig som det livet den er basert på. Hun fremstår selv i denne serien som en rettskaffet rebell, hun er driftig og spisser konfliktene.

Denne tegneserien handler om hennes oppvekst under Ayatollah Khomeinis islamsk styrke, ungdomstiden i Østerriket, hvor hun gikk på skole, og hennes hjemkomst til Iran i voksen alder på nittitallet. Hun viser et folkeliv som er fjernt fra den religiøse fantaismen, samtidig som det undertrykkende regimet preger hverdagen med pietiske normer og politisk forfølgelse.

Historien begynner når hun er 10 år(1979-1980) året etter den islamste revolusjonen. som 14 åring måtte hun flykte til Wien, og hun levde her uten sine foreldre. Senere flyttet hun tilbake til Iran, men nå bor hun i Paris, hvor hun har bodd de 15 siste årene.

Petropolis er en troverdig, lærerik skildring av skolesystemet, ordensgarden, klesnormene og krigen mot Irak. hun forteller hvordan det var, rett fme uten å legge skjul på noe. i 2007 ble det lagen en tegnefilm basert på hennes tegneserieroman, Persepolis. Denne filmen ble sterkt kritisert av iranske myndigheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar