tirsdag 14. september 2010

Fallingwater

Vi fikk i oppgave å skrive et innlegg om Modernismen/funksjonalismen, vi skulle velge et bygg som var tegnet av en av ”de fire store” (Le Corbusier, Walter Gropius, Mies Van Der Rohe og Frank Lloyd Wright) vi skulle gi en beskrivelse av bygget og få frem tanker og meninger som arkitekten kan ha hatt. Så skulle vi skrive litt om vår egen mening om funksjonalismens arkitektur.

Funksjonalismen er en tidsepoke som varte fra ca 1929 til 1940. den vokste fram av en vestlig, internasjonal bevegelse som etablerte seg i Europa. Funksjonalisme begrepet kan bli sett på fra tre ulike siden. Formalt, teknisk og økonomisk og til slutt sosialt og samfunnsideologisk.
Formalt: som stilbetegnelse er det kjennetegnet av rene og rette linjer, med forenklede former og utsmykking.
Teknisk og Økonomisk: funksjonalismen la vekt på standardiserte, Rasjonelle og det formålstjenlige. de tok i bruk nye tidsmessige materialer, og moderne teknologi, selv om det var en begrenset økonomisk ramme.
Sosialt og Samfunnsideologisk: de la stor vekt på at arkitekturen skulle passe sammen med samfunnet, de mente det var viktig at alle mennesker fikk gode ytre kår, både i boligene og på arbeidsplassene. Ting som grønne områder, lys, frisk luft og hygiene var vesentlige krav.

Frank Lloyd Wright og Fallingwater.
Frank Lloyd Wright (levde fra 8.juni 1867 til 9. April 1959) er en av de arkitektene som er mest kjent fra første halvdel av 1900-tallet. Den dag i dag blir han fremdeles regnet som Amerikas mest berømte Arkitekt, og er svært godt kjent blant mange.


Fallingwater

Jeg har valgt å skrive om et bygg som heter Fallingwater. Det er et bygg som er tegnet av Frank Lloyd Wright i 1935, og er et av hans mest berømte verk. Det kalles Fallingwater, siden deler av bygget er laget over en foss. Bygget ble begynt på i 1936 og var ferdig i 1939, og ble i 2002 restaurert.  Dette bygget er i dag et museum, men det var ikke det som var meningen med det. Huset ble bygd til å være et feriehus. Det var bygget til en vellykket foretningsmann som ville ha utsikt over fossen, han ble derfor temmelig overrasket da det viste seg at deler av huset lå over fossen. Huset ble donert til Western Pennsylvania Conservancy, og året etter ble det lagt om til museum. Dette er nå et populært museum som har mer enn 120 000 personer på besøk hvert år. Jeg likte dette bygget veldig godt, og ser for meg at det er et bygg som kunne bli laget i dag også.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar