torsdag 24. februar 2011

Kristian Aadnevik

kristian Aadnevik
 "Femenine plagg i eksklusive materialer"

Kristian Aadnevik er 28 år fra Bergen. han er utdannet skredder og har en mastergrad fra The Royal College og Art i London. Han har jobbet sammen med mange og våren 2007 kom hans 5 kolleksjon ut. Han har jobbet som designassistent for Alexander McQueen, Sjefsdesigner for Charles Jourdan Paris for Japan. Hans kolleksjoner selges i flere land, Norge, England, USA, Frankriket, Italia, Japan, Spania, Sveits og Dubai.

hans kolleksjoner handler mye om kontraster og teknikker. Han bruker skredderbaserte, Coutureteknikker og veldig eksklusive materialer.





onsdag 16. februar 2011

Marjane Satrapi

Utstilling på kinokino

(22.November 1969 i Iran)

Marjane Satrapi er født og oppvokst i Iran, i sine tegneserier beskriver hun sin oppvekst i Iran, i tiden etter iranske revolusjonen. Marjane Satrapi har tegneserier som er prisbelønte og bestselgere over store deler av verden. Hun var den første iranske tegneserieskaperen som ble utgitt i vesten.















en del av persepolis


Norsk utgave kom ut i 2005.
Dette er hennes hovedverk og det er en selvbiografi. Den gir innsyn i iransk samfunn, kultur og samliv. det er veldig enkel tegnestil med ytterkanter og flater i sort/hvit. den har en tradisjonell ruteinndeling, dette gjør at inntrykket av barndomsskildringen blir styrket. Serien er en god blanding av humor og alvor, og serien er frodig som det livet den er basert på. Hun fremstår selv i denne serien som en rettskaffet rebell, hun er driftig og spisser konfliktene.

Denne tegneserien handler om hennes oppvekst under Ayatollah Khomeinis islamsk styrke, ungdomstiden i Østerriket, hvor hun gikk på skole, og hennes hjemkomst til Iran i voksen alder på nittitallet. Hun viser et folkeliv som er fjernt fra den religiøse fantaismen, samtidig som det undertrykkende regimet preger hverdagen med pietiske normer og politisk forfølgelse.

Historien begynner når hun er 10 år(1979-1980) året etter den islamste revolusjonen. som 14 åring måtte hun flykte til Wien, og hun levde her uten sine foreldre. Senere flyttet hun tilbake til Iran, men nå bor hun i Paris, hvor hun har bodd de 15 siste årene.

Petropolis er en troverdig, lærerik skildring av skolesystemet, ordensgarden, klesnormene og krigen mot Irak. hun forteller hvordan det var, rett fme uten å legge skjul på noe. i 2007 ble det lagen en tegnefilm basert på hennes tegneserieroman, Persepolis. Denne filmen ble sterkt kritisert av iranske myndigheter.

onsdag 2. februar 2011

Henrettelse

Bildet er malt av Francisco Goya ( 30.mars 1746 – 16.April 1828) han blir av mange kalt ”Den moderne kunstens far” han var rancisco Goyamaler og grafiker.

Henrettelse
1. Hva foregår i bildet?
-  Det er en henrettelse. det er mange menn som er stillt opp foran et lite fjell og blir skutt, noen ligger døde allerede. det er mange folk som står ved siden av, de ser leie seg ut. Kansje de er de neste?

2. Hvilke figurer finnes?
- Det er mange personer i dette bildet. De fleste der du ikke ansiktet på. de har enten hender som dekker for det, eller vi ser dem bak i fra. Det er også en kvinne med et lite barn bak i fjellet, Hun ser ikke ut som en av personene i bilde, men mer en skygge av en person.


3. I hvilke omgivelser inngår bildet?
- Ute i naturen. det er sent om kvelden, kansje natt. det er mørkt ute, og det gir med en gang en litt trist følelse. 

4. Hvilke farger er brukt?
- mørke farger, mye svart, grått og litt rødt. En person har hvitt på seg og lyser litt opp, det er han du legger først merke til.  

5. Hvor kommer lyset fra?
- Det kommer lys fra en lampe, den er plasert rett forann de som skyter. Lyset fra denne lyser opp den personen som har hvit på seg, som står forann den lille fjelltoppen.

6. Hvilke følelser skaper bildet?
- det er et veldig trist bilde, mange dekker til ansiktet og er leie seg. de som står for å bli skytt ser fortapte og desperate ut. de som skyter ser følelsesløse ut.

7. Hvordan virker bildet å meg?
- Det første jeg tenkte på var krig, og hva som skjer i en krig. folk blir drept, mange uten grunn. Folk dreper for å drepe. Mange uskyldige blir skadet. Det er en fæl ting som skjer, som folk flest egentlig bare vil overse.

8. Hvordan er komposisjonen utnyttet?
- Det meste skjer helt fremme på bildet, så det er det første du legger merke til, det er også her det er lys. I bakgrunnen ligger det et slott, noe som du også ser ganske fort. Men du ser ikke alle folkene som kommer gående fra slottet med en gang.

9. Finnes det flere tolkningsmuligheter?
- De fleste tolker nok dette bildet på samme måte. Det handler om drap, men folk kan tolke forskjellig hvorfor de blir drept. Er de skyldige eller uskyldige? jeg ser for meg at de har vært fanger i slottet som står i bakgrunnen, siden de ser så desperate ut, kan jeg tenke meg at de er uskyldige som blir drept.

10. Hva tror du kunstneren ønsker å fortelle?
- Han ønsker nok å få frem følelser ved en henrettelse. De som blir drept er redde. De som ser på er leie seg, Og de som dreper ser følelsesløse ut.